Yönetmen  Caner Canerik'in 2007'de Hozatlı Ahmet Yurt Dede ile yaptığı söyleşinin bir bölümünü haberinmizde izleyebilirsiniz.

Alevi kültürünün önde gelen kanaat önderi ve dedelerinden Hozatlı Ahmet Yurt Dede için Hozat Cemevi’nde Hakk’a uğurlama töreni düzenlendi.

Törene, Vali Mehmet Ali Özkan, Yurt’un ailesi, Alevi Dedeleri ve yurttaşlar katıldı. Cenaze erkanının ardından Yurt, aile kabristanında Hakk’a uğurlandı.

Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, yayımladığı başsağlığı mesajında “Ahmet Yurt Dede'mize Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve hemşehrilerimize başsağlığı diliyoruz” dedi.
HOZATLI AHMET YURT DEDEKİMDİR?

Hozatlı Ahmet Yurt Dede, 1934 yılında Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nin Güneykonak (Eski ismi Çakperi) köyünde dünyaya gözlerini açtı. Dersimli olan usta sanatçı hayatı boyunca toprağı olduğu Dersim halkı da dahil olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına türkülerini duyurdu.

Antalya Teleferik Faciasında Kurtarma Faaliyeti Bitti 1 Ölü Antalya Teleferik Faciasında Kurtarma Faaliyeti Bitti 1 Ölü

Halk müziğindeki ustalığı ile günümüz sanatçıları tarafından da örnek alınmıştır. Halk Ozanı Ahmet Yurt, Türk halkı tarafından benimsendi ve milyonların zihninde " Dede " lakabıyla yer etti. Anadolu'nun Kayıp Şarkıları albümünde "Eşrefoğlu" parçasını seslendiren Hozatlı Ahmet Yurt Dede geniş kitlelerce tanınmıştı. Hozatlı Ahmet Yurt Dede’nin vefatı sanat dünyasından siyaset dünyasına üzüntü ile karşılandı. Siyasilerden Ahmet Yurt için başsağlığı mesajları geldi… CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu" Sazıyla sözüyle insanımızın sesi olup, kültürümüzü nesilden nesile aktaran, büyük bir Ozanımız Hozatlı Ahmet Yurt Dede’nin vefatından dolayı derin üzüntü duydum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum." paylaşımında bulundu. CHP Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Engin Altay " Has bahçenin çiçeği, büyük ozan Ahmet Yurt'u kaybettik. Devri daim olsun " notuyla halk ozanının bir türküsünü paylaştı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Anadolu’muzun has bahçesinden yolumuzu aydınlatan bir değeri daha kaybettik… Sazının teliyle yüreğimizi titreten halk ozanımız Hozatlı Ahmet Yurt Dede’yi kaybettiğimizi üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, kıymetli ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum” mesajı paylaştı.