Sedat Cezayirlioğlu İliç'te ki Felaketi Gözümüze Soktu

Bir anda tüm Türkiye’nin dikkatini Erzincan’a İliç’te 10 yıldır faaliyet gösteren siyanürlü-sülfürik asitli Çöpler Altın Madeni’ne çevirdi. 

Adı Sedat Cezayirlioğluİliç’in Sabırlı köyünden emekli bir makinist… Yıllarca demir rayların üzerinde koca makineleri kontrol etti... Şimdi ölüm makinelerini durdurmaya çalışıyor… 10 yıldır köyünün hemen yanında, Çöpler köyünün tam üzerine kurulan Çöpler Altın Madeni’ne karşı mücadele veriyor…

İşi zor. Bir yanda SSR Mining adında Kanada-ABD ortaklığında bir uluslararası kartel var diğer yanda Türk ortağı iktidarın gözdelerinden Çalık Holding. 

10 yıldır bir avuç arkadaşıyla birlikte mücadele ediyor Sedat Cezayirlioğlu. Köyleri, ormanları, suları, meraları kısacası vatan toprakları zehirlenmesin diye çırpınıyorlar. Ormanları kesilmesin, yaylaları parçalanmasın diye varını yoğunu yollarda, mahkemelerde harcadı. Profesörlerden, akademisyenlerden destek aldı, raporlar hazırlattı. Zaman zaman gazetelerde, televizyonlarda sesini yükseltti. Ama karşısındakiler güçlü. Paraları bol, nüfuzları var. Devleti yönetenlerle de sıcak ilişkileri var. Mahkemelerde etkili, askerde-poliste hatırları sayılıyor.

Cezayirlioğlu son olarak Çöpler’in 197 futbol sahası büyüklüğündeki zehirli atık havuzundaki evaporatörleri kamuoyunun gündemine taşıdı. “Evaporatör” yani buharlaştırıcı. Maden şirketi dolan zehir havuzunu rahatlatmak için evaporatörler vasıtasıyla zehirli suyu buharlaştırıyor. Yani İliç’e, çevredeki onlarca köyün üzerine, ormanlara, yaylalara zehir püskürtüyor! Zehir buharı rüzgarın da etkisiyle çok geniş bir alana yayılabiliyor.

“Altın Ölüm” ve “Altın Girdap” kitaplarımızda Çöpler Altın Madeni’yle ilgili bütün bu gerçekleri ve Sedat Cezayirlioğlu’nun mücadelesini de detaylı olarak anlattık. Çalık Holding’in ortak olduğu Çöpler Madeni son olarak kapasite artışıyla gündeme gelmişti. Paris İklim Anlaşması’nı alayla valayla imzalayan, “Yeşil Kalkınma Devrimi” ilan eden iktidar, Çöpler’de yıllak siyanür kullanımını 7 bin tondan 11 bin tona, sülfürik asit kullanımını da 9 bin tondan 122 bin tona çıkarmıştı. Yani dünyanın en tehlikeli kimyasallarının su gibi kullanıldığı bir maden. Hem de Fırat Irmağı’nın tam dibinde. Yani Türkiye eğer Sedat Cezayirlioğlu’nun bu çığlığına kulak vermezse sonuçları çok ağır olacak.

Haber - Kaynak : İbrahim Gündüz - ODA TV

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2022, 01:52
YORUM EKLE
YORUMLAR
Osman Yıldırım
Osman Yıldırım - 1 yıl Önce

Bende İliç ortatepe koyundenim oniki yıl önce köyümde orman kanunlarını koz olarak kullanıp köyümü hayvancılığa kapattılar koyumdeki hayvancılığı yasaklayan kararı kaldiramadim koyun sürüm için ama bana doğduğum büyüdüğüm köyümde koyun sürüm için alamadığım izni elin ABD anagold şirketi alıyor yol sondaj maden sahası için ağaçları kökünden söküyor dağları köstebek çukuru yapıyor benim koyunlarim baltalik alana Zarar vermediği halde aynı orman idaresi köyüme dönmemi engelliyor oniki yıldır bütün ugrasima rağmen adaleeeet nerede

Süleyman şahin
Süleyman şahin - 1 yıl Önce

Bu mücadelesinde her an yanında olmalıyız.

SIRADAKİ HABER