Hergün ÇIĞLIK MEDYA'ya çeşitli mahallelerden özellikle anneler tarafından çekilen videolar gönderiliyor. Sokağa çıkamadıklarını, çocuklarını parka veya okula götürmekte güçlük çektiklerini belirtiyorlar.

Gelen videolar özellikle merkez,  Ulalar, Geçit, Yoğurtlu'da bulunan Toki konut bölgelerinden geliyor.

Yetkilileri arayan insanlar kalıcı bir çözüm bulunamamasından da şikayetçi. Bu tarz paylaşımlarda yapılan yorumlarda sanki şikayetçi olan insanlar sokak hayvanlarını istemiyor hatta yok edilmesini talep ediyorlarmış gibi bir algı oluşturmaya çalışanlar olabiliyor.

Bakanlığın İsrail'e Kısıtlama Açıklaması Gündem Oldu Bakanlığın İsrail'e Kısıtlama Açıklaması Gündem Oldu

İnsanların özelliklede annelerin tek talebi evlerine, alışverişlerine rahat bir şekilde gidebilmek çocuklarını oyun alanlarına ve okullarına güvenle gönderebilmek. 

Son dönemlerde Erzincan'da dahil olmak üzere malesef ülkemizde eleştiri yapmak ve o eleştiriye bir özeleştiride bulunmak yok edildi. Eleştiri kişinin veya kurumun kendisini analiz etmesini sağlayan bir olgudur. Bu insanların hiç biri hiçbir canlıya zarar verilmesini istemez. Tek sorun sorunun tam olarak ne olduğunu anlamamak hatta anlamaya dahi çalışmamak.

Evet herkesin ortak bildiği ana konu bu hayvanlar yani sokaklarda başı boş dolaşan özellikle sokak köpekleri. Hayvanların hepsi aç. Hızla yaygınlaşan betonlaşma sadece köpeklerin değil tüm sokak hayvanlarının yaşam alanlarını daraltmakta hatta yok etmekte.

Peki hiç düşündünüz mü? Yaz aylarında bu kadar başı boş sokak köpeği görülmüyor. Pek çoğunuz yazın havalardan da kaynaklı olarak hayvanların kırsal bölgelere gittiği hatta dağınık gezindikleri için göze batmadıklarını söyleyebilirsiniz. 

Bir sorunu çözebilmek için o sorunun kaynağına inmek, sorunun gözesini tespit etmekte fayda var. 

Her sorunda olduğu gibi bu sorunun kaynağında da maalesef insanoğlu çıkıyor. 

Yaz aylarında yaylalara, köylere giden,  bu dönemi bağında bahçesinde geçiren insanlar evini, bağını bahçesini , koyununu kuzusunu korusun kollasın diye beraberinde köpek hatta köpekler götürür. Bu süreçte kişi köpeklere bakar, yedirir içirir hayvanın karnını tok tutar. Köpekte doğası gereği kendisine bakan bu kişiyi, malını canını korur kollar. Herşey böyle karşılıklı bir şekilde ilerlerken kış aylarının gelmesiyle bu insanlar bu hayvanları sokağa salar. Artık bir daha ki yaz dönemine sağsalim çıkar gelirse yine alır götürür. 

Bu hikayeyi hepiniz biliyor ve görüyorsunuz. Uzun lafın kısası bizim önerimiz bu hayvanların illa köpek değil bunlara at ve diğer sokak hayvanlarıda dahil bu hayvanları kullanan kişilere zimmetlenmesini öneriyoruz.

Öyle işine gelen zaman diliminde bu hayvanları kullan işin bitince sokağa sal olmamalı. Tabiki barınaklar olmalı. Barınaklarda halkın da desteği ile sokak hayvanlarına bakılmalı korunmalı fakat birde böyle hayvanları kullanıp sokağa salınması durumu var. Sorunun bir tanesi çözülebilse çözüm çorap söküğü gibi gelecek diye düşünüyoruz.

Bu konuda sizin yorumunuz ne olur? Sizin bu konuda ki gözleminiz nedir? Çözüm noktasında sizin öneri veya önerileriniz ne olur? Yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.