DEPREME HAZIRMIYIZ ?
       Erzincan tarih boyunca büyük depremler yaşamış ve 1. derece deprem bölgesi sayılan güzel bir şehrimizdir. En son 13 Mart 1992 yılında bu  büyük  felaketi yaşamıştır.Felaket diyoruz; Çünkü acı ve hüzün dolu sonuçlar vermiştir. Halbu ki, gerekli önlemler daha önceden alınmış olsaydı en az zararla bu deprem atlatılabilirdi. Bu yüzden depreme her zaman hazırlıklı olmalıyız !
               Depremden korunmak ve en az zararla atlatmak için:
1-    Her evde bir veya hatta birden fazla deprem çantası olmalı ve deprem anında  ilk önce bu çantaya ve cep telefonumuza  kolaylıkla ulaşabilecek yerde olmalı. Deprem çantası içerisinde: ( düdük, el  feneri, pil, taşınabilir şarj cihazı, su, hemen bozulmayan gıda, ihtiyaç duyulacak ilaçlar,ilk yardım malzemesi,ıslak mendil, peçete, yedek kıyafet vb. ) mutlaka olmalıdır.
2-    Özellikle oturduğumuz ve çalıştığımız binanın depreme ne kadar dayanıklı diye kontrol ettirmeli ve gereken önlemleri en kısa zamanda almalıyız.
3-    Deprem anında kesinlikle apartman merdivenlerine ve çıkışlara koşmamalıyız ve kesinlikle asansör kullanmamalıyız.  Deprem anında ilk önce: deprem çantasına ve cep telefona  ulaşıp daha sonra önceden belirlediğimiz sağlam ve yaşam alanı, hayat üçgeni  oluşturabileceğimiz bir yere başımızı koruyarak yatmalı yada çökmeliyiz.
4-    Deprem anında mümkünse üstümüze  düşebilecek  sabitlenmemiş vitrin, dolap gibi eşyalardan uzak durmalıyız.
5-    Deprem durduğu an elektrik,su ve  doğalgaz ana vanasını kapatmalıyız, soba yada ısıtıcıyı söndürmeliyiz, açık olan fırın,ocak veya makine varsa kapatmalı  ve sonra dışarı çıkmalıyız.
6-    Depreme her an hazırlıklı olmak için mümkünse cep telefonlarımızın şarzı her zaman dolu olmalı ve hatta varsa araçlarımızında yakıt deposu her zaman dolu olmalı ki, yakıt istasyonlarında fazla kuyruk oluşmasın.
7-    Deprem daha önceleri olduğu gibi soğuk bir zamanda olabilir.Bu nedenle her mahalle de önceden belirlenen bir  toplanma alanı olmalı ve bu toplanma alanında ısınma,su,gıda ve diğer ihtiyaçlar için gerekli tedbirler Valilik, Belediye, Afat  gibi kurumlar tarafından önceden alınan yerde toplanmalıyız.
8-    Depremden sonra ulaşım sıkıntısı olmaması için araç yollarını açık tutmalıyız ve cep telefonlarımızı fazla meşgul etmemeliyiz.
9-    Etrafımızda yıkılan bina varsa, hemen yardıma gitmeli ve gerekli ilk müdaheleleri yapmalı ve yardım için gereken yerlere ulaşmalıyız.
10-    Bulunduğumuz yeri tarif edebilmek için: mahallemizi,sokağımızı, apartman ismini yada numarasını ezbere bilmeliyiz.     Acil telefon numarası:  112
11-    Her büyük depremden sonra artçı depremler olur. Bu artçı depremler  tamamen  bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir.
12-    Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan yaşlılar, engelliler, hamileler ve bebeklere yardımcı olun.

UNUTMAYIN !
Deprem ansızın sizi yakalamadan, tedbirlerinizi alın.

Oğuz ÖZDEMİR
A  Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı